Logga in
StartHus 

Hustaksbygget, tionde veckan, v40

Inledning v30 v31 v32 v33 v34 v35 v36 v37 v38 v39 v40 framsteg Referens

Tisdag 2007-10-02

Vädergubbarna hade förutspått hyggligt väder så jag tog ledigt för att sätta dit tillräckligt med plåt för att kunna slippa att ha presenningen kvar på huset. Det gick på det hela taget bra tills alla pannorna var på plats och takfotsplåten, som sitter mellan det branta och det flacka, helt enkelt saknades. Jag visste det tidigare, men till idag hade jag glömt bort det. Det fick bli en liten tour till olika byggvaruhus innan jag hittade rätt mängd.

Eftermiddagen avslutades med att jag puttade ned presenningarna på marken. Plåtslagaren var i måndags här med skorstensintäckningen, men den hann jag inte sätta upp idag. Till på lördag får skorstensstumpen vara täckt med plast.

Lördag 2007-10-06

Helgen då taket skulle bli klart var kommen. Jag satte fart med vindskivebeslagen. Det gick ganska bra. Mycket beroende på erfarenheter från baksidan.

Sen skulle jag ta mig an skorstenen. Då visade det sig att tejpresterna som var kvar från den 23:e augusti hade sammansmält med färgen. Efter ett idogt slipande och skrapande såg skorstenen inte så trevlig ut. Det fick bli att måla den innan den kunde sättas på plats. Spray-hammerite inköptes och blåstes dit. Skorstenen torkade över natten.

Söndag 2007-10-07

Dagens övning gällde att få skorstenen på plats så att vi äntligen skulle kunna använda köksfläkten. Intäckningen som plåtisen hade fixat passade hyggligt på stumpen. Den behöves bara klippas lite i ovankant. Skorstensdelen och fläkten passade också alldeles utmärkt.

När skorstenen väl satt där var eftermiddagen ganska långt liden. Klockan var säkert fyra. Jag tänkte att jag skulle påbörja rivning av byggställning. Alltid hinner man väl få bort någon planka tänkte jag.

Till middagen visade det sig dock att hela ställningen var förvandlad till ett jätteplockepinn.

Fortsättning

Därmed var det egentliga takbygget klart. Det som var kvar att göra var takfot, hängrännor och fönstersmygarna, men det arbetet kom att ske utanför de här sidorna.