Logga in
StartHus 

Hustaksbygget, åttonde veckan, v38

Inledning v30 v31 v32 v33 v34 v35 v36 v37 v38 v39 v40 framsteg Referens

Onsdag 2007-09-19

Jag började dagen med att göra Ctrl-Z på den första bärläkten på det flacka. Trots att jag hade mätt flera gånger satt den c:a en cm för långt från kanten. Till den nya gjorde jag en tolk så att alla skulle komma hyggligt. Sen var det bara att fortsätta med de andra upp till halva taket.Jag var tvungen att ta tag i genomförningen av avloppsventilationen innan jag kunde spika resten av läkten. Jag hålsågade för röret och klistrade fast gummidamasken på underlagspappen. Sen klistrade jag fast en till bit papp ovanpå gummit. De här damasksakerna är väl egentligen gjorda för papptak. Men eftersom det hade suttit en sådan där tidigare tyckte jag att jag skulle ha en till den nya vevhusventilationsröret också.

Efter lunchen kunde jag läkta klart upp till nock.

Det sista innan det var dags att pallra sig iväg till klubben var att spika dit dubbla läkt där sotarns fotsteg ska vara. Samt att spika dit brädorna på båda sidorna om nockglipan.

Dubbelläkten verkar hålla att gå på.

Lördag 2007-09-22

Idag var det fönster som stod på agendan. Fönsterplåt för att vara exakt. Men för att kunna göra det fick jag först såga till och sätta på plats pannorna precis under föntrena. Efter det började jag med badrumsfönstret. Det måste ju rimligen vara enklare med ett mindre fönster, tänkte jag, och det jag faktiskt rätt i. Det enda problemet var egentligen att jag hade dragit in bärläkten precis lite för nära fönstret. Jag fick såga av bärläkten på alla tre sidor av fönstrena. Mellan badrums- och de stora fönstrena fick jag dessutom satta dit lite ny ströläkt.

Alla plåtvinklar på plats

Dagen avslutades med en tour upp på vinden. Morgondagens plan är att sätta nock och pannor uppe på det flacka. Inför det måste undersidan avloppsventilationsröret från i onsdags anslutas till själva avloppet. Rörets position i taket hade jag anpassat till pannornas position. Därför fick det bli en liten böj under taket.

Söndag 2007-09-23

Dodde kom och delade med sig av sina nyvunna decraerfarenheter beträffande nock. Torpet hade ju fått en sådan bara några veckor tidigare. Först fick vi dock börja med en kort briefing med fika. Sen satte vi igång att

  1. Såga till och skruva upp de översta raderna pannor på båda sidor om nocken.
  2. Sätta nockbeslagen på plats och mäta in höjden på dem.
  3. Såga och skruva dit nockläkten
  4. Spika fast nockbanden
  5. Göra uttag i start- och endo-pannorna.
  6. Klippa till vindskivebeslagen till rätt längd
  7. Placera ut nockpannorna och skruva fast dem.

- Det blev bra, det här.

Än var inte allt klart. Fortsättning följde vecka 39.