Logga in
StartHus 

Hustaksbygget, sjunde veckan, v37

Inledning v30 v31 v32 v33 v34 v35 v36 v37 v38 v39 v40 framsteg Referens

Torsdag 2007-09-13

SMHI lovade finfint väder och jag tog ledigt för att spika papp på det flacka. SMHI hade rätt och pappen kom på plats.

Lördag 2007-09-15

Lördagen var ganska kall och molnig. I DN såg det ut som om det skulle vara ganska soligt, men det hade de uppenbarligen fått om bakfoten. Jag började med att skära bort pappfläpparna som stack över nock. Sen började jag med ströläkten. Sådan är ju ganska enkel till sin natur, så det gick ju fort. Efter lunch började jag kika på bärläkten. Försökte lista ut hur den översta plankan på det branta skulle samexistera med den nedersta läkten på det flacka. Misslyckades lite, men inte allvarligare än att man kunde hyvla till plankan. Jag satte dit den nedersta bärläkten i lagom avstånd från den branta delen. När jag skulle börja med den andra raden kom det en skur som förvandlade snickeriarbetet till ett presenningpåläggningsdito och sen var den dagen slut.

Söndag 2007-09-16

Jag började dagen med att inse att bärläkten som jag satte upp i går satt en cm för långt upp på taket. Innan jag hann börja göra något åt saken ringde Tobbe och meddelade sin snara ankomst.

När han kom mätte vi lite och sågade pannor till det branta. Vi dividerade lite om hur de olika varven skulle skiftas, men fann att det nog bara var att lätta igång. Det gick väldigt geschwint. Doddes tips att slå ett körnarslag för decraskruvarna gjorde stor skillnad.

När vi kom fram till fönstret behövdes det tänkas, trixas och fixas lite. Dessutom satte vi upp tälttaket eftersom det kom lite regn. Kissrännorna ovanför fönstrena var det som veckade våra pannor mest. Det fick bli en lång ränna över de två vänsta fönstrena och en kort över det högra (stora). Lösningarna blev lite olika eftersom rännorna sträcker sig över olika antal fönster. I slutändan blev det ganska bra tror jag.

När Tobbe hade åkt mätte jag hur pannorna under fönstrena skulle kapas, men kom inte riktigt i mål innan regnet kom på riktigt.

Om man inte orkar putsa eller om man inte vill ha in metallspån i sandalerna kan man ju alltid tejpa dem.

Bygget fortsatte i sakta mak vecka 38.