Logga in
StartHus 

Hustaksbygget, sjätte veckan, v36

Inledning v30 v31 v32 v33 v34 v35 v36 v37 v38 v39 v40 framsteg Referens

Måndag 2007-09-03

De hade utlovat regnskurar, men himlen var närmast klarblå på morgonen. Jag satte igång att riva uppe på det flacka. Först pappen. Det var väsentligt mer lättrivet än den andra pappen på taket. Jag tror att det beror på temperaturen. Pappen var liksom lite sprödare.

Det kom lite molntottar seglande över himlavalvet, men ännu inget regn så jag började att riva råsponten också. Jag hann med knappt fyra fack (av åtta) innan det första regnet nådde mig. Då lade jag på presenningen och började förbereda mig och det branta för inpappningen. Det var ju en vindskiva kvar att sätta upp. Den kom på plats precis efter att Sepp dykt upp. Och sen kom regnet på riktigt. En kraftig skur som fick oss att ta en ofrivilligt paus som mynnade ut i middag. Sen kunde vi sätta igång med takpappsbrottningen. Rullarna är ju ganska tunga, men det gick trots allt ganska bra. När vi var klara hade solen gått redan gått ned.

Tisdag 2007-09-04

Idag regnade det hela dagen. Jag lade upp den nya presenningen (den som vi köpte i söndags) ovanpå dyrpresenningen uppe på det flacka. Trots sitt pris hade dyrpressen fått lite hål här och där. Delvis av spikskallar som den har fastnat i, delvis av vindskivehörn som den har skavt emot. Jag tog också en tur till brädgårn och köpte de sista brädorna till vindskivorna.

Onsdag 2007-09-05

Det var ganska kallt på morgonen. I pölarna på presenningarna var det is.

Solen torkade upp ganska snabbt

Jag började med att fnula undan presenningarna utan att få in vatten i väggar eller tak. Med dubbla presenningar uppe på toppen tog det också dubbel tid att packa upp och packa ihop huset.

Det gick ganska snabbt att riva resten av den gamla råsponten. Däremot fick jag ta det lite lugnare runt skorstenen. Den visste jag ju inte riktigt hur den var beskaffad. Det visade sig att den bestod av en krage gjord av spånskivor som var inklädd med takpapp och plåt. Ovanpå inklädningsplåten satt en modul med två rör nedåt som anslöt till ventilation och köksfläkt.

Efter detta var det bara att förlänga takstolarna med klossar på samma sätt som på framsidan och riva ut den gamla isoleringen. Sen var det dags att packa ihop huset, äta middag och åka till klubben.

Torsdag 2007-09-06

Bortsett från en kortare och lättare skur så var vädret utmärkt. Jag började dagen med att lägga upp isoleringen som ska vara på vinden. Det är ju mycket lättare att göra det genom ett oditsatt tak än genom den lilla luckan på ena gaveln. Ändå tog det en icke oansenlig tid att kånka upp alla kuddarna. Efter detta satte jag fart med råsponten. Det gick ganska bra när man fått in rutinen hur man lägger brädorna för att inte skarvarna ska hamna precis bredvid varandra. När solen gick ned sågade jag av kanterna. Vindskivorna fick anstå till fredagen.

Fredag 2007-09-07

Regnet hängde i luften nästan hela dagen fast det var först framemot middagen som det började dugga på allvar.

Dagen började med en tur till Tullinge brädgård. Där köpte jag några buntar läkt och några rullar papp. Åtgången av dessa hade jag felräknat från början. När jag kom hem satte jag dit de fem sista brädorna råspont uppe mot nock. En del längssågning och finmätning blev det. Vindskivorna kom sedan också på plats.

Jag rensade bort det tjocka svarta kletet från skorstenens spånskivekonstruktions utsida. Sen spikade jag den på plats. Plåtdelarna får vänta till senare.

Som avslutning på dagen satte Melinda och jag upp den nedersta våden papp på det flacka. Då är det nästan bara att börja spika läkt på lördagsmorgonen.

Lördag 2007-09-08

De ljusa fläckarna är inte fyrverkeri. Tvärt om är det vattendroppet som blixten reflekteras i.


Det regnade en hel del under dagen, men lyckligtvis började det inte blåsa förrän framemot sena eftermiddagen. Tälttaket funkade således alldeles utmärkt. Jag började med att pappra in vindskivehörnen i brytningen mellan det branta och det flacka. Sen förberedde jag för fönsterinstallationen genom att sätta upp montageläkten för fönstrena. Sist, och större delen av dagen och kvällen, bar och strödde jag läkt för pannorna på det branta. Klockan var väl åtta-halvnio innan jag var klar för dagen.

Färgerna på denna bild är så för att jag ställde in kameran på "night-shot"

Söndag 2007-09-09

Tobbe kom och hjälpte till med fönstrena idag (Tack, Katarina) Det hela gick ganska bra. Vi fick börja med badrumsfönstret. I samband med detta fick vi karva upp hålet i innerväggen. Det nya fönstret är ju inte bara större än det gamla. Det sitter dessutom 14cm närmare de andra två. Sen kånkade vi upp de två stora rutorna. Liksom fönstrena på baksidan behövdes det en hel del karvande och sågande innan isolerramar och karmar satt på plats.

Detta avslutade min långledighet från arbetet. Takprojektet fortsatte däremot naturligtvis, på lediga dagar, tills det är klart. Redan vecka 37 blev det en del gjort.