Logga in
StartHus 

Hustaksbygget, femte veckan, v35

Inledning v30 v31 v32 v33 v34 v35 v36 v37 v38 v39 v40 framsteg Referens

Måndag 2007-08-27

Eftersom det nya badrumsfönstret är högre än det gamla och dessutom ska flyttas lite till höger (utifrån sett) började jag dagen med att riva bort de gamla reglarna som satt över under och till höger om fönstret. Den vänstra fick sitta kvar.

Överliggaren borttagen.

Sen tog jag en tur till Beijer och köpte byggfolie för att täta väggen. Jag passade samtidigt på att köpa breddningsreglar till de stora fönstrena. Enligt beskrivningen ska hålet som fönstrena monteras i vara c:a 1 cm större runt om, jämfört med hur det var på 70-talet. Därför köpte jag reglar i dimensionen 34x120 till dessa (de andra breddningsreglarna är 45x120).

När jag kom hem och hade ätit lunch satte jag dit byggfolie och nya reglar runt det badrumsfönstret. Sen skruvade jag fast hålplåtarna, som används för själva breddningsskarvningnen, på huset. Det fattades fyra stycken så jag fick ta en tur till Biltema också innan dagen var slut. Dessa bilutflykter är i någon mån förödande för byggtempot. Timmarna bara flyger iväg.

På kvällen, när jag skulle börja skruva dit breddningsreglarna fann jag att presenningen hade halkat på fel sida om nocken. Det hade blåst en hel del på dagen och flera av propparna som jag hade knutit fast presenningen med hade lossnat från presseningen. Det fick bli till att knyta om presenningen i stället för att göra nytta.

Solnedgång genom regn

Tisdag 2007-08-28

Regnskurarna gjorde att det inte gick att arbeta utan presenningstak. Blåsten gjorde att det inte gick att ha presenningstaket uppsatt. Åtminstone inte om man inte ville leka spinnakerflygning med ställning och allt.

Onsdag 2007-08-29

Idag blåste det betydligt mindre. Dessutom sken solen en del så temperaturen steg till behagliga nivåer på eftermiddagen.

Jag satte dit alla breddningsreglarna, inklusive över- och underliggare. Jag hann även med att börja lägga in isolering mellan reglarna innan eftermiddagsskurarna påminde mig att det var dags att packa ihop och fara till klubben.

Torsdag 2007-08-30

All mineralull, både den tjocka som sitter mellan reglarna och den tunnare som sitter på tvärs, kom på plats utan något egentligt mankemang.

På kvällen åkte jag till bauhaus och köpte asfaboard till i morgon.

Fredag 2007-08-31

Sommarens sista dag (kalendermässigt i alla fall). Natten och morgonen var kanska kalla. Melinda fick skrapa rutan när hon åkte till jobbet. Jag åkte och köpte brädor till takfotsintäckningen på förmiddagen. Jag insåg att det skulle ha blivit outsägligt besvärligt att sätta dit brädorna ovanför förstukvisten efter att råspont och framför allt hängrännor var på plats. När jag kom hem började jag med asfaboarden,


fortsatte med distansbrädorna och klossarna i underkant.

Först efter middagen kunde jag börja med takfoten. Den blev inte riktigt färdig. Bara nästan.

Lördag 2007-09-01

Först gjorde jag klart takfotsintäckningen. Där saknades det tre panelbrädor. Sen var det bara att sätta igång med råsponten. Vädret var bra och råsponten på det branta kom på plats utan större problem. Melinda målade samtidigt vindskivorna så att jag skulle ha något att sätta upp. I morgon kommer Sepp och då ville jag vara klar att sätta upp pappen. Så blev det nu inte riktigt. Vindskivor, hängkrokar samt de ihophållande skruvarna är fortfarande inte på plats.

Söndag 2007-09-02

Jag trodde från början att det skulle läggas papp denna dag, men jag hade i tidplanen helt enkelt bortsett från att vindskivor, hänrännekrokar och de grova franska träskruvarna som håller ihop huset tog så lång tid som de gjorde. Sepp kom och i alla fall och hjälpte till med borrande, fräsande och skruvande.


Det regnade på morgonen och då märkte jag att tidens tand hade gnagt hål på presenningarna. En blixtutflykt till Jula rådde ersatte den ena (tunna usla). När vi kom tillbaka hade det slutat att regna, så det blev inget presenningsbyte den här dagen. Kanske i morgon.

Bygget fortsatte vecka 36