Logga in
StartHus 

Hustaksbygget, fjärde veckan, v34

Inledning v30 v31 v32 v33 v34 v35 v36 v37 v38 v39 v40 framsteg Referens

Måndag 2007-08-20

Jag började med de tre kvarvarande varven pannor på det flacka. Sen sågade jag till vindskivorna så till sin rätta längd. Trekantslisten, som ligger ovanpå råsponten, kapades i nedankant så att hängrännan ska få kunna komma ända till kanterna av taket. Takfotsplåten justerades också så att den nu når fram till båda kanterna. Jag satte sedan dit vindskiveplåtarna. Det blev en del bockande och klippande innan de var på plats. Då var halva taket färdigt. Kanske en vecka senare än önskat, men skönt ändå. På kvällen började jag att riva byggställningen för att i morgon bygga upp den på framsidan.

Halvklart

Tisdag 2007-08-21

Jag rev ställningen på baksidan. Flyttade de hela ben-bockarna (jag vet inte bättre vad jag ska kalla dem) till framsida. Bilden ovan tog jag på lunchrasten. När jag skulle resa benen igen visade det sig vara lättare sagt än gjort. Tre-fem reglar sammmanspikade som jag hae gjort det väger ju en hel del. Dessutom är tyngdpunkten högre upp än man når. Det fick bli att bräcka isär benbockarna och bygga upp dem igen. Benen på förstukvisten var egentligen det enda som var lite knivigt, men det fick lösa sig.

Onsdag 2007-08-22

Lite smått och plock med ställningen. Det är lika förundrande varje gång att smådetaljer (som en andra våning etc) kan ta så lång tid. I morgon kan äntligen rivningen av framsidan börja.

Torsdag 2007-08-23

Jag fick ägna förmiddagen åt att hjälpligt få presenningarna på plats. För skorstenen fick jag skaffa en ny liten presenning som jag skar hål på i mitten. Sen tejpade jag fast den på skorstenen med gaffa. Jag tror att det ska hålla. Den stora presenningen ligger över nock, förutom vid skorstenen som den går ned framför. Den lilla (som nästan är lika stor som den stora täcker det branta.

På eftermiddagen kunde jag äntligen sätta kofoten i takpappen på framsidan.

Även på framsidan var träet ganska mörket här och där.

Ungefär halva det branta hann jag rensa från papp innan det var dags att göra kväll. Det känns att dagarna blir kortare för varje dag.

Fredag 2007-08-24

Idag revs det så det stod härliga till. Först åkte resten av pappen tillsammans med fönstrena.

Sedan råsponten,

,distansbädor och asfaboard

och slutligen den gamla isoleringen.

Under isoleringen hittade jag en hälsning från de som byggde huset.

2:80 kostade tydligen kolasnörena 1978

Lördag 2007-08-25

Gårdagens rivövning medförde ganska stora drivor av sopor. Melinda kavlade upp ärmarna och förpassade soporna till containern. Själv fick jag njuta av att ha inre tjänst under förmiddagen. Den laktos- och glutenfria janssonsfrestelsen till eftermiddagens skiva skulle ju lagas.

Söndag 2007-08-26

Söndagen spenderades som den första egentliga vilodagen sedan byggstart. Lördagen var ju inte bara vila. Det enda som gjordes var att jag framemot eftermiddagen pallrade mig iväg till bauhaus för att köpa fler reglar att bredda de befintliga med.

Bygget fortsatte vecka 35.