Logga in
StartHus 

Takbygget, tredje veckan, v33

Inledning v30 v31 v32 v33 v34 v35 v36 v37 v38 v39 v40 framsteg Referens

Måndag 2007-08-13

En hel del läkt kom på plats under dagen. På toppen blev det bara strö- men på det branta hann jag med både strö- och bär-.

Fönstrena inramades också enligt konstens alla regler.

Tisdag 2007-08-14

Förmiddagen ägnades till lite uppsamlings-smått-och plock runt vindskivorna. Pappen skulle spikas dit både uppepå och på utsidan. Den skulle också skäras av lagom långt ned på utsidan. Vindskivans dubbelkrökta yta vid brytningen mellan flackt och brant fick lappas och limmas så att alla vinklar och vrår var täckta.

På eftermiddagen spikade jag dit bärläkten på det flacka, så nu är det rutigt där också.

Sen började jag med det ena fönstret (det vänstra utifrån sett). Isoleringsramen fick skäras till för att få plats i hålet. Sen gick det att trycka in fönsterkarmen utan några större problem. Jag gjorde också ett halvhjärtat försök att hänga in själva fönstret, men det är inte ett jobb för en person. Jag tog istället och gjorde ett försök med den andra karmen. Där var nog hålet precis lite för litet, så den får jag fixa till i morgon.

Onsdag 2007-08-15

Att bära 45 kg på Velux vis

Började med att ta bort "den andra" karmen. Karvade lite i isoleringsramen så att den skulle få plats i hålet. Sen satte jag tillbaka karmen i hålet, lånade Jonas (granne) en stund och hängde i fönstrena. Velux uppfattning hur man ska göra stämde inte riktigt med verkligheten. Åtminstone inte om fönstrena väger 40-50 kg. Ovanför fönstrena skulle det vara en ränna och runt dem ett dammskydd. Sen var det dags att börja med plåtarna som hör till fönstrena. Här visade det sig att Velux har en annan uppfattning än Decra om i vilken ordning man lägger tak. Decra tycker nämligen att man ska bygga uppifrån och ned, men Velux vill att pannorna (jag kallar Decra-plåtarna för pannor) ska sitta på plats nedanför fönstret innan man börjar med fönsterplåtarna. Vitsen med att bygga uppifrån och ned är att man då krokar i en panna i pannan ovanför så att man slipper hålla i dem medans man skruvar fast dem i läkten.

När jag skulle börja med pannorna fann jag att vindskiveplåtarna var fellevererade. Jag hade fått sådana beslag som man har om man bygger ett tak vid en vägg. Jag fick därför ägna den sista dyrbara timmen av eftermiddagen till att byta nämnda plåtar till den önskade sorten. Sedan, på väg till klubben åkte jag förbi bauhaus och köpte en vindskiveplåt för att ha något att mäta på i väntan på leveransen av de andra.

Torsdag 2007-08-16

Jag satte dit några rader pannor (nedifrån) så att de nådde upp till lagom långt från fönstrenas underkant. Sen började jag att försöka klura ut vilka fönsterplåtar som ska sitta var. Trots Velux ganska kassa anvisning gick det till slut att lista ut arbetsgången.

Under eftermiddagen passade Melinda också på att måla undersidan på takutsprånget.

Fredag 2007-08-17

Idag sket det sig en smula. Det som jag skrev i måndags ("enligt konstens alla regler") stämde inte riktigt. I själva verket fanns det några oskrivna regler om hur man får takfönster och decratak att samexistera. Anvisningen som jag följde behandlade vanliga tegelpannor. Skillnaden mellan dessa och decran är att teglet ligger ovanpå läkten och decran sticker ned mellan bärläkten. För att pannorna vid sidan om fönstret skulle komma in ovanför fönsterplåtarna måste fönstret sitta djupare i taket.

Det var bara att bita i det sura äpplet och ta bort plåtar, fönster, karmar och isoleringsram. Sen fick jag ta ett par turer till brädgårn för att skaffa tunnare träbitar att montera rasket på.

Jag fick också såga bort bär- och ströläkt runtomkring fönstrena för att kunna sätta dit de tunnare varianterna. När solen gick ned var i alla fall isolerramar och karmar åter på plats.

Lördag 2007-08-18

Jag mätte och sågade så att fönstrena satt i våg. I samband med omtaget igår flyttade vi nämligen ned dem 2cm för att Melinda enklare skulle nå handtagen.

Damm-/vindskyddskappan och fönsterplåtarna gick snabbare att sätta dit andra gången. Det behövdes helt enkelt mindre tid till eftertanke.

När fönstrena var på plats kunde jag sätta fart med att montera pannorna. Ganska många behöver sågas till för att ansluta hyggligt till fönstret. En lustig detalj med taket är att det går jämnt upp med pannorna. Hela taket är åtta pannor brett. Fönstrena sitter fyra pannor från vänsterkanten och två pannor från höger.

Jämför gärna med torsdagens bild

Söndag 2007-08-19

Idag skulle det läggas pannor, och det gjordes det också. Det branta blev färdigt från vindskivebeslagen. På det flacka är det tre rader kvar att lägga trots att jag hade tänkt mig att hinna klart hela. Konstigt. Inte heller där uppe gjorde jag vindskivorna klara.

Bygget fortsatte vecka 34.