Logga in
StartHus 

Hustaksbygget. Andra veckan, v32.

Inledning v30 v31 v32 v33 v34 v35 v36 v37 v38 v39 v40 framsteg Referens

Måndag 2007-08-06

Dagen fick börja med soptjänst. All gammal takpapp och råspont som låg mellan garage och hus förpassades till containern. Efter detta rev jag bort de sista fyra-fem råspontplankorna som jag inte hann med igår. Isoleringen som låg mellan takstolarna fick också gå. Sen var det en ny, lite mindre, sophög som praktiskt taget fyllde upp containern.

Huset ser precis lite naket ut utan tak


Framemot eftermiddagen kunde jag äntligen sätta dit vindavledarna och börja spika dit ny råspont. Jag hann i alla fall några varv innan det var dags att sluta för dagen.

Tisdag 2007-08-07

Idag var det varmt. Solen stekte på Sepp och mig som ömsom spikade råspont uppe på det flacka och ömsom hämtade fler brädor.

När eftermiddagen var till ända var den flacka delen av taket i alla fall brädintäckt.

Under dagen hann Melinda också med att grundmåla vindskivorna.

Onsdag 2007-08-08

Idag var det bara jag uppe på taket. Den branta delen skulle brädas in. Det tog några varv innan jag fick en arbetsgång som åtminstone var hyggligt effektiv. Vädertjänsten hade hotat med regnskurar under dagen. Det kom bara en, men den var å andra sidan desto kraftigare och bjöd till och med på åska.

På sena eftermiddagen började hetsen infinna sig. Jag hade en liten bit kvar och det var ju i alla fall onsdag. Skarven mellan det branta och det flacka tog nog mest tid. Där behövde det både längdssågas och snedhyvlas. Klockan var nästan sju innan jag kunde styra kosan mot Jakan.

Torsdag 2007-08-09

Idag kändes det tungt. Molntäcket var ganska tätt, men det var i alla fall uppehåll. Jag började med vindskivorna uppe på det flacka. Det dröjde inte länge innan det första regnet kom. På med presenningen igen och in med sågen i garaget. Regnet höll på en kort stund, kanske en kvart. Sen var jag åter på taket och drog bort presenningen och lade fram verktyg bara för att en kort stund senare känna nya droppar från himmelen. På med presenningen igen. På den vägen var ända till tre-tiden då det klarnade upp lite och arbetet kunde fortsättas på allvar.

Allvaret höll dock inte i sig särskilt länge. När jag skulle börja med vindskivorna på norrgaveln kom en granne förbi och ville bära fönster. Sen blev hände inte mycket mer. Summan av dagens kardemumma blev åtta ditskruvade brädor i olika former.

Som kompensation för utebliven action kommer här en bild på en detalj på garaget där en snigel har ritat en muspekare.

Fredag 2007-08-10

Även idag regnade det (trots att DN:s utsagor) en hel del. Sepp hjälpte dock till att hålla upp produktiviteten. Vi började med en shoppingtur till Tullinge, där vi bytte rännkrokar till rätt sort, och sedan till Biltema där engångstigersågen fick en ersättare. När vi kommit tillbaka och hade ätit vår lunch satt vi fart. Sepp borrade hål för de groteskt stora franska som håller ihop huset(?). Skruvarna är typ 12x250 mm och håller fast råsponten i husets stomme. Man tycker att spikarna borde klara av det jobbet.

Jag sågade upp hålen för fönstrena så långt som möjligt. Det fattas fortfarande någon cm, men det får nog gå i alla fall.

Sen skruvade vi, med mycken handkraft, in de groteska skruvarna. Eftermiddagens avslutning blev att vi skruvade på plats vindskivor även på norrgaveln.

Lördag 2007-08-11

Sepp var på plats för sista gången innan tysk- och Tysklandsbesök. Vi började dagen med att bocka hängrännekrokar. Det gick ganska bra när vi väl hade rätt verktyg. Sen fräste vi spår nedtill i råsponten och skruvade fast krokarna. På eftermiddagen satte vi på plats den första våden takpapp. Sen var Sepp tvungen att åka hem och skiva kräftor. Jag satte en våd till men det var ett något för tungt jobb för en person med bara två armar.

Söndag 2007-08-12

Idag var det Tobbe som gästspelade på taket. Vi lade tillsammans underlagspapp på hela resten av halva taket Gårdagens övning att försöka göra själv framstod närmast som ett stolleprov.

Vädrets makter stod på vår sida idag. Det kom några regnstänk på morgonen, men sen var det faktiskt uppehåll hela dagen. Runt omkring regnade det emellanåt, kunde vi se.

Bygget fortsatte vecka 33