Logga in
StartHus 

Ombygge, hustak 2007, vecka ett

Inledning v30 v31 v32 v33 v34 v35 v36 v37 v38 v39 v40 framsteg Referens

Första veckan, v30

Måndag 2007-07-30

Idag skulle jag börja att riva hade jag tänkt. Större delen av dagen gick dock åt till att köpa ännu mer plankor till ställningen och att bygga klart våning två samt att lägga upp och hjälpligt surra fast presenning på taket.

Kunde i slutändan av eftermiddagen äntligen börja med rivningen.

Här har det nog varit lite fuktigt


Fick bort pappen på den översta biten av taket.

Tisdag 2007-07-31

Tog bort resten av pappen på sidan och fann att fönstrena egentligen bara var spikade i råsponten. Det var lite överraskande.


Framemot eftermiddagen friskade vinden i. Jag fick ägna mig åt att förtöja presenningarna lite fastare. Då fick jag erfara vad som skiljer dyrpresenningar från billigare varianter.

Här satt det än öljett


Bauhaus fick sedan glädjen att sälja en dyrpress till mig. Kvällen spenderades uppe på taket med att knyta fast repstumpar i öljetter.

Onsdag 2007-08-01

Idag Blev det bättre fart. Jag började med att plocka bort de gamla fönstrena. De är ju ganska tunga, så jag fick göra en preliminär hiss för att få ned dem.


Sen var det bara att gå loss på råsponten med cirkelsågen. Då var det ju lätt att sprätta bort plankstumpar med fubaren. Efter detta var det asfaboardens tur. Den var lite knepig på så sätt att den gick sönder på ibland oväntade ställen. Framemot halva taket kunde jag dock glädja mig med att jag fick bort önskat stora bitar i taget. När asfan var borta var det bara isolering kvar, och sådan är ju inte så svårhanterlig.

Sen var det bara det roliga kvar: Att plocka upp allt mög som jag bara hade kastat ned i blandade sopberg här och där nedanför taket. En timmes sopplockande blev det innan jag pallrade mig iväg till klubben.

Torsdag 2007-08-02

Sepp hade tråkigt på semestern och kom och hjälpte till. Mycket trevligt och bra. Vi sågade och skruvade dit hela takförtjockningen. En av tankarna med ombyggnaden är ju att få dit dubbelt så mycket isolering som tidigare.

Fredag 2007-08-03

Även idag ville Sepp vara med och leka tak. Vi spikade dit över- och underliggarna till de nya reglarna, så att isoleringen inte ramlar ur nedåt eller uppåt. Till lunch tog vi en tur till bauhaus och hämtade asfaboard och lite småbrädor. När vi kom tillbaka började vi med själva isoleringen. Endast ett par tvärsisoleringsskivor kvarstod att sätta på plats vid arbetsdagens slut.

Lördag 2007-08-04

På morgonen kom jag på att jag kanske skulle något åt hörnen mellan vägg och tak. Eftersom taket har blivit tjockare måste ju väggen förlängas också. Ett par riktigt korta reglar och lite asfaboardremsor fick göra susen.

Sen lade jag på den tvärsisolering som inte hanns med igår. Jag spikade dit asfaboard över isoleringen och distansbrädor som råsponten ska sitta fast i. Sist på dagen satte jag dit regelstumpar i nedankant på distansbrädorna, så att man har något att fästa takfotsintäckningen i.

Söndag 2007-08-05

Tanken var att jag skulle ha spikat råspont på den del av taket som jag tidigare har hållit på med. Väderprognosen visade dock att det skulle kunna komma regn framemot mitten eller slutet av veckan och då skulle jag enligt plan ha varit på den flacka delen av taket.

Eftersom det är svårare att ordna presenning-tak där påbörjade jag i stället rivningen där uppe nu när det var fint väder.

Pappen åkte bort på förmiddagen...

... och råsponten på eftermiddagen.

Kvar var bara en rätt rejäl sophög.

Bygget fortsatte vecka 32.