Logga in
StartHus 

Om diagrammet

Idealviktlinjen

Idealviktlinjen (eller målkurvan som den också kallas) är den blå linjen som går så som du planerat den i början av perioden.

Målet är att vikten hela tiden ligger ganska nära idealviktlinjen. Då har man en lagom balans mellan självspäkning och utsvävningar. Observera att det är lika bra att ligga lite över som lite under idealvikten.

Om man ligger mycket under idealvikten späker man sig antagligen för hårt. Det kan man visserligen hålla på med ibland utan att det gör någon skada, men om man satsar för hårt under för lång tid är risken att man tröttnar på det onda livet och faller tillbaka till gamla dåliga vanor.

Om man i stället ligger mycket över idealvikten har man svävat ut mer än man hade planerat. Då kan det vara läge för att hårdspäka sig någon vecka.

Vikttak

Om man vet med sig att man har lätt att sväva ut kan man välja att ha en vikttakskurva i diagrammet. Den är röd och ligger lite ovanför idealviktkurvan. Ange hur många kg ovanför som passar dig. Ett lämpligt läge kan vara 2-3 kg.

Tanken med vikttaket är att man ska bli lite skriven på näsan att nu jäsikens är det dags att satsa lite extra. För egen del har jag en regel att om jag går över vikttaket så måste jag å det snaraste ta mig ner till idealvikten.

Ange 0 om du inte vill ha vikttak-linje i ditt diagram.

Mjukstart och -landning

Om man känner att man vill komma igång lite lungt med viktminskningen (kanske om man har semester) kan man välja mjukstart. Då fördröjs avböjningen c:a en månad.

På liknande sätt kan man ibland tänka sig att man vill plana ut lite lungt mot periodens slut. Då kryssar man i mjuklandning. Särskilt runt jul kan det bli lite mer pepparkakor och glögg än annars.

Man ska dock vara medveten om att målkurvan blir brantare runt mitten om man mjukar upp start och/eller landning.

BMI

BMI betyder Body Mass Index.

Det är ett ganska trubbigt instrument som kan ge en fingervisning om hur smal eller tjock man är i förhållande till sin längd.

Observera att BMI egentligen bara är relevant för vanliga människor. Eftersom BMI endast räknas ut med vikt och längd så funkar det inte om man är muskulös (på riktigt alltså). Arnold Schwarzenegger hade ett BMI på över 31 när han blev Mr Universe. Och man kan ju inte gärna mena att han led av fetma då.

Men, som sagt, för oss vanliga människor som inte är Mr Universe-kandidater är det funkis.

BMI visas i diagrammet som gula linjer. Autoskalningen tar inte hänsyn till BMI, så det är risk att BMI-linjerna hamnar utanför viktskalan.

Rubrik

Om man vill spara sina viktdiagram kan det vara bra att enkelt kunna se vilken period diagrammet gällde.

Lämna fältet tomt om du inte vill ha någon rubrik.

Diagramtyp

Den traditionella diagramtypen är så som man oftast är van att se diagram. Tids- och viktaxlarna är vinkelräta mot varandra. Viktkurvan sluttar nedåt.

I den nydanande diagramtypen är idealviktkurvan helt vågrät. I stället är det viktaxeln som svänger sig uppåt. Tanken med detta är att det viktigaste inte nödvändigtvis är hur mycket man går ned i vikt. I stället fokuserar man i nydanande diagram på att hålla sig till planen.

Vare sig man har planerat en ordentlig viktminskning eller om man har som mål att i princip hålla vikten är mönstret detsamma. Idealviktlinjen strävar alltid framåt - inte nedåt.

En lycklig bieffekt är också att upplösningen i viktled blir lägre. Avståndet mellan hektogramlinjern blir helt enkelt större.

Cookies

Inställningarna som du matar in kan, om du så önskar, lagras i webbkakor i din browser.

Vi sparar inte dina inställningar på webbservern. Mest för att vi inte är intresserade av dem.

Åter

Tillbaka till startsidan